I senaste avsnittet av Elbilssnackarna kan ni se en välbekant gäst prata elbilsekonomi. Missa det inte!


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

4 kommentarer

Anders Rotström · 2019-11-04 kl. 13:05

Hej!
Bra info men måste erkänna att jag fortfarande har lite svårt att förstå fullt ut trots att jag kollar kalkyler här och lyssnat till det ni pratar om i det är avsnittet. Kanske för att mina förutsättningar är lite ovanliga.

Jag har ett eget aktiebolag där jag drar in en del pengar årligen men tar inte ut någon lön eftersom jag har ett jobb hos en annan arbetsgivare som ger mig de pengar jag behöver, klart över gränsen för högsta skatten.

Hur ska jag räkna när det gäller kostnader för förmånsbil då? Måste jag ta ut en lön ur mitt bolag som motsvarar förmånsvärdet eller kan jag bara betala förmånsvärdet kontant, från min ordinarie lön, till mitt aktiebolag och hur ska jag i så fall räkan när det gäller sociala avgifter för förmånen?
När jag sen använder bilen privat för att resa till och från mitt ordinarie arbete, hos annan arbetsgivare, kan jag då göra avdrag för resor på vanligt sätt i deklarationen. Eftersom jag bor långt från min arbetsort så blir det ca 2000 mil per år. Nästa fråga är vilken summa jag får dra per mil i så fall, för en elbil.
Sen undrar jag också om jag förstår rätt om jag uppfattar det som att jag kan betala ut 9,50kr/mil från mitt bolag till mig själv, skattefritt, per mil jag kör förmånsbilen i ärenden som rör mitt bolag?

Ber om ursäkt för många frågor men detta är aningens snårigt tycker jag.

Tror jag förstår det som att jag kan ha ekonomisk ”nytta” av att företagsleasa en Tesla men vill vara säker på att jag inte missförstår något innan jag går vidare. Jag kör ca 4000 mil privat och ca 1000 mil i mitt eget företag varje år så bara att byta från diesel till el skulle ju ge en del i sänkta kostnader.

MVH Anders.

    danni · 2019-11-04 kl. 14:09

    Hej Anders!

    För att räkna på totalkostnaden kan du använda min kalkylform för egenföretagare, bara det att tjänstemilen du matar in i den kalkylen enbart är tjänstemil i den egna firman. Effekten av milersättning eller avdrag från andra firmor får du räkna på separat på egen hand. Det smidigaste sättet att göra för dig, om du inte vill ta lön ur ditt bolag, är precis som du skriver att du betalar in en summa som motsvarar förmånen till ditt bolag varje månad (eller på årsbasis i förskott om du föredrar det). Det blir samma effekt som ett nettolöneavdrag som jag skrivit om här: https://teslakalkylen.com/blog/2018/09/16/nettoloneavdrag-istallet-for-formansvarde/

    När du betalar in förmånsvärdet så försvinner det – då blir det inte heller några sociala avgifter på det. Säg att du leasar en bil med ett förmånsvärde på 4000 kr, och säg att de totala kostnaderna för den bilen är 7000 kr per månad. Du sätter in 4000 kr per månad från din privata ficka till bolaget. Bolaget tar dessa och använder för att betala sina kostnader för bilen, och sen får bolaget använda ytterligare 3000 kr för att täcka resten av kostnaderna. Effekten av detta blir alltså i praktiken att du får använda 4000 kr skattade pengar och 3000 kr oskattade pengar för att bekosta bilen, jämfört med att använda 7000 kr skattade pengar om du hade haft bilen privat! När det gäller vissa elbilar, till exempel Tesla Model 3, så är skillnaden mellan förmånsvärde och faktisk kostnad så stor att bilen till större delen finansieras med oskattade pengar.

    När du kör bilen i ärenden för ditt företag får du ta ut 9,50 kr per mil skattefritt ut bolaget. När det gäller avdrag och milersättning för en tjänstebil som används i tjänsten för ett annat företag så är var jag faktiskt lite osäker på vad som gällde, så jag ringde Skatteverket och frågade. De svarar att den räknas som en förmånsbil även i det sammanhanget, trots att den inte är en förmånsbil för just det bolaget. Alltså får du bara ta emot 9,50 kr per mil skattefritt från det andra bolaget, och betalar de högre milersättning än så får du skatta på resten. Detsamma gäller resor till och från arbetet, att det är 9,50 kr per mil som gäller eftersom det är en förmånsbil.

    Med 5000 mil om året så skulle du ändå kunna spara väldigt mycket pengar på en elbil, tror jag – särskilt en med lågt förmånsvärde! En Model 3 eller Model S ligger väldigt nära tillhands med sådana körsträckor. Hojta till om du har fler frågor, och skulle du lägga en beställning, glöm inte att använda min referrallänk som du hittar här på sidan!

      Anders Rotström · 2019-11-04 kl. 15:23

      Tack för bra svar!

      Ett par frågor till så är jag nog på banan sen.

      Tesla anger sin leasingkostnad ex moms. Men som jag förstått det får jag bara dra av halva momskostnaden på företagsleasing. Behöver jag addera 12,5% för att få sann månadskostnad?
      Finns det någon poäng i att gå in med mer än 20% i kontantinsats på företagsleasingen, förutsatt att jag har kapital till hands utan ”kostnad” i mitt bolag.

      Mvh Anders

        danni · 2019-11-04 kl. 15:27

        Ja, du måste lägga på halva momsen, alltså 12,5%, som en kostnad. Mina kalkyler på sidan gör redan det.

        Får du räntan 0,49% från Tesla finns det inte ens någon poäng att gå in med 20%. Lägg 0% på leasingen och placera de pengarna nånstans där du får bättre avkastning än 0,49% istället, så tjänar du på det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.