UPPDATERING 2020-08-31: TeslaLeasing erbjuder inte längre releasing, så texten nedanför är inaktuell och länkarna fungerar inte längre.

Jag får ganska ofta frågor om vad som händer när ett finansiellt leasingavtal går ut. Om man inte gör något så händer faktiskt inte så mycket alls – det förlängs automatiskt och rullar på. Men risken är att man helt plötsligt får mycket sämre villkor än man borde ha. Man kan hamna på en standardränta istället för en tidigare rabatterad ränta som man haft (vilket särskilt gäller med Teslor eftersom Tesla subventionerar räntan så hårt). Dessutom fortsätter amorteringen i samma takt som tidigare, vilket innebär att man amorterar för mycket med tanke på att den värsta värdeminskningen är förbi. Det kan dels drabba ens likviditet onödigt hårt, dels riskera att man betalar av bilen för fort och därför hamnar i en situation där man har köp istället för leasing och förlorar sin rätt till momsavdrag.

Teslor är bra bilar som kan gå nästan hur många mil som helst, med långa och generösa garantier, framförallt på batteri och drivlina. Dessutom blir även gamla Teslor hela tiden bättre och bättre tack vare att de ständigt får uppdateringar av sin mjukvara. Därför är det inte konstigt att många som kör Tesla väljer att behålla sina bilar längre än vad de tänkt, kanske särskilt nu när coronaviruset slår hårt mot många företag. Så hur ska man då göra för att undvika fällorna ovan?

Mitt förslag är att man lägger upp en ny leasing på sin bil, såkallad releasing. Då kan man välja nya parametrar för denna leasing precis som när man köpte bilen från början. Man får alltså välja ny första förhöjd leasingavgift om man vill ha en sån, och ett nytt restvärde som kan sänka hur mycket man betalar per månad avsevärt. Det finns också en chans att förhandla om räntan.

Man kan göra detta via sitt befintliga leasingbolag, eller välja att gå till ett nytt. Ett annat väldigt smidigt sätt är att gå via TeslaLeasing som är experter på leasing och releasing av just Teslor. De löser affären smidigt över distans genom att man signerar med Mobilt BankID, och har bilens garanti gått ut får man också ett års förlängd garanti på köpet. Genom mitt samarbete med TeslaLeasing så får mina läsare också en procentenhets rabatt på leasingräntan om ni använder kontaktformuläret på min sida.

Det är ett alternativ som i alla fall är värt att beakta, och mitt råd är som vanligt att man ställer upp ordentliga kalkyler för alla sina alternativ, så man kan se vilket som är det bästa för just den situation man är i. Det går utmärkt att skapa en kalkyl här på sidan även för ett releasingalternativ.


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

2 kommentarer

Aziz · 15 juli, 2020 kl. 17:44

Hur händer det att man tappar rätten till momsavdrag? Vet Skatteverket något om att man fortsätter leasa med samma villkor?

    danni · 15 juli, 2020 kl. 17:55

    Som så mycket annat i vårt system så bygger det hela på att man försöker göra rätt för sig så gott man kan, men också att man kan råka ut för kontroller. Skatteverket gör ju granskningar av företag då och då, och då ser de även över saker som leasingvillkor.

    Vad som kan hända i ett sånt här fall är att om restvärdet hamnar för lågt, så kan Skatteverket göra bedömningen att det inte egentligen handlar om riktig leasing utan ett förtäckt avbetalningsköp. Köper man en bil på avbetalning får man inte avdragsrätt för halva momsen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.