Ett av mina mest populära inlägg på den här bloggen är inlägget om att göra nettolöneavdrag istället för att redovisa bilförmån. Nu har jag fått en del frågor om hur det nya systemet att redovisa löner på, det som kallas arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI), påverkar möjligheterna att göra nettolöneavdrag. Det är nämligen så att flera rutor har utgått från kontrolluppgift KU10 för inkomstår 2019, däribland rutan för att redovisa vad man betalt för bilförmånen.

Svaret på frågan är enkelt och hittas på denna sida hos Skatteverket:

Skatteverkets information om nettolöneavdrag och AGI

Om den anställda har betalat för förmånen genom nettolöneavdrag ska du minska förmånens värde med den anställdas betalning innan du fyller i rutan. Själva nettolönebetalningen ska inte redovisas till Skatteverket.

Med andra ord är det så enkelt att om man gör ett nettolöneavdrag (eller en inbetalning) så ska man bara minska förmånsvärdet med motsvarande värde, och man behöver inte redovisa själva inbetalningen. Har man betalt hela förmånsvärdet så sätter man alltså helt enkelt bilförmånen till 0 kr i arbetsgivardeklarationen.

Jag har också uppdaterat originalinlägget om nettolöneavdrag med den här informationen.


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

1 kommentar

Nettolöneavdrag istället för förmånsvärde – Teslakalkylen · 1 april, 2019 kl. 11:41

[…] Nettolöneavdrag och arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI) […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.