Ett av mina mest populära inlägg på den här bloggen är inlägget om att göra nettolöneavdrag istället för att redovisa bilförmån. Nu har jag fått en del frågor om hur det nya systemet att redovisa löner på, det som kallas arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI), påverkar möjligheterna att göra nettolöneavdrag. Det är nämligen så att flera rutor har utgått från kontrolluppgift KU10 för inkomstår 2019, däribland rutan för att redovisa vad man betalt för bilförmånen.

Svaret på frågan är enkelt och hittas på denna sida hos Skatteverket:

Skatteverkets information om nettolöneavdrag och AGI

Om den anställda har betalat för förmånen genom nettolöneavdrag ska du minska förmånens värde med den anställdas betalning innan du fyller i rutan. Själva nettolönebetalningen ska inte redovisas till Skatteverket.

Med andra ord är det så enkelt att om man gör ett nettolöneavdrag (eller en inbetalning) så ska man bara minska förmånsvärdet med motsvarande värde, och man behöver inte redovisa själva inbetalningen. Har man betalt hela förmånsvärdet så sätter man alltså helt enkelt bilförmånen till 0 kr i arbetsgivardeklarationen.

Jag har också uppdaterat originalinlägget om nettolöneavdrag med den här informationen.


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

5 kommentarer

Oscar · 2020-10-23 kl. 14:48

Hej!

Om man inte tar ut någon lön alls från sitt bolag och därmed inte heller behöver fylla i arbetsgivardeklaration.
Hur går man tillväga om man då betalar hela förmånsvärdet från privata kontot in till bolaget för att nolla förmånsvärdet? Måste man då börja redovisa AGI och skriva 0. Eller slipper han helt den biten?

    danni · 2020-10-25 kl. 04:25

    Hej! Då slipper du helt den delen.

Erik · 2020-11-10 kl. 11:54

Hej och tack för alla bra inlägg och svar på frågor!

Försökt mig på en kalkyl kring förmånsvärde. Jag har lön från annat håll till brytpunkt för statlig skatt och har förutom det ett AB där jag inte tar ut nån lön. Tänker mig skaffa firmabil. All ytterligare lön eller förmån ska alltså beskattas med marginalskatt.

Räknat hypotetiskt på ett förmånsvärde på 4000:-

Alt 1 (förmånsbeskattning som vanligt):
Privat kostnad (skatt på förmånsvärde): 4000 x 0,5359 = -2143,60 kr
Bolagets kostnad (sociala avgifter på förmånsvärde): 4000 x 0,3142 = -1256,80 kr

Alt 2 (betalar bort förmånsvärdet genom inbetalning till mitt bolag motsvarande förmånsvärdet)
Privat kostnad: -4000 kr
Bolagets kostnad +4000 kr

Det skulle ge en ökad privatkostnad på 1856,40 kr men minskad kostnad för företaget på 5256,80 kr. Pengar som sen kan användas för aktieutdelning. Du har nån annanstans skrivit att det alltid blir ett nollsummespel men i det här räkneexemplet borde alternativ 2 vara betydligt mer förmånligt??

Är det något jag missat eller inte förstått?

Mvh/ Erik

    danni · 2020-11-10 kl. 17:14

    Som jag skrivit i den andra posten så är det ett nollsummespel mellan löneuttag + löneavdrag jämfört med förmånsbeskattning, sålänge man jämför saker som är lika och utgår från att pengarna ut i fickan i de bägge fallen ska vara samma. Sen finns det en bieffekt som man kan tjäna pengar på, och det är att man får ett ökat aktieutdelningsutrymme genom att köra nettolöneavdrag, och det gör att totalt sett så är det alltså mer lönsamt att köra med löneavdragsmodellen än att redovisa en förmån.

Nettolöneavdrag istället för förmånsvärde – Teslakalkylen · 2019-04-01 kl. 11:41

[…] Nettolöneavdrag och arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.