Riksdagen har nu röstat igenom det förslag till ändrade förmånsvärden som jag tidigare skrivit om. Tidigare har Skatteverket bestämt en nedsättning individuellt för varje bilmodell, en process som ofta känts godtycklig och varit svår att förutsäga. Med de nya reglerna går det beräkna förmånsvärdet för en miljöbil enbart utifrån priset. Det här ger bättre och rättvisare förutsättningar för alla, och innebär också att man kan börja göra företagskalkyler för en bilmodell så fort det officiella listpriset är känt.

Ändringarna börjar gälla för bilar som tas i trafik 1:a juli eller senare. För den som vill se hur olika elbilar påverkas så hänvisar jag till mitt tidigare inlägg där det finns en lista och även en länk till ett verktyg där man själv kan räkna på det.

Jag har också uppdaterat mitt beräkningsverktyg här på Teslakalkylen så att ni kan få med de nya förmånsvärdena direkt när ni skapar er kalkyl med hjälp av det inbyggda beräkningsverktyget:

Det är många av er som frågar hur det går i processen med ändringarna av miljöbonusen. Där finns inget nytt att rapportera annat än att det känns osannolikt att taket för miljöbonusen kan införas enligt plan efter återkopplingen från Transportstyrelsen.


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

2 kommentarer

Fredrik · 2022-06-15 kl. 12:44

Är det när bilen registreras som gäller eller är det datumet när man hämtar ut bilen som gäller? Om det tidigare, när registreras en ny bil?

    danni · 2022-06-15 kl. 13:42

    Det är datumet som bilen blir skattepliktig, alltså när den tas i trafik. Vilket borde vara datumet du hämtar ut bilen. De som säljer bilen till dig registrerar troligen in den lite före detta.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.