UPPDATERING: I de första uppgifterna stod det att ändringarna skulle börja gälla 8:e juli, och det stod också i det första pressmeddelandet från Miljödepartementet. Nu har Miljödepartementet släppt en uppdaterad pressrelease där det framgår att rätt datum är 12:e juli.

Trots att det varit tyst som i graven från Miljödepartementet, så rapporterar Sveriges Radio nu att regeringen har bestämt att införa de aviserade ändringarna i miljöbonusen. Där ingår det omtvistade tak som innebär att bilar för över 700 000 kr inte blir berättigade till någon bonus alls. Detta kommer enligt SR att börja gälla den 12:e juli i år.

Vad som återstår nu är att se vad Transportstyrelsen meddelar ska gälla för att bestämma en bils pris. Med tanke på den korta framförhållningen och mängden administration som annars skulle krävas så känner jag mig ganska säker på att man kommer använda sig av Skatteverkets listor över nybilspriser och gå på grundpriset exkl extrautrustning. Det här inbjuder till specialare där man plockar bort grundutrustning för att kunna erbjuda billigare basmodeller, något som Tesla tidigare gjort i Tyskland.

Många har med all rätt kritiserat regeringen för kortsiktigt tänkande och ett ständigt pillande på regelverket. Det här gör att många beställer bilar där de inte för en chans att förutspå sina faktiska kostnader. Regeringen själva motiverar taket med att den som har råd att köpa en så dyr bil inte behöver något stöd, men jag tycker det missar målet. Man kan gott hävda detsamma om någon som köper en bil för 400 000 kr också, men poängen med bonusen är ju inte att stödja människor i att köpa saker de annars inte har råd med, utan att få dem att köpa bilar med mindre negativ påverkan på miljön och människor och på så vis skynda på omställningen bort från vårt fossilberoende. Det syftet kan bonusen uppfylla även för dyra bilar.


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

9 kommentarer

Ernlund Torbjörn · 2022-06-10 kl. 10:29

Så bil över 700000 reggad fram till 7/7 får bonus?
Eller betalas ej bonus ut från 8/7 generellt för bilar över 700000?

  danni · 2022-06-13 kl. 14:56

  Om en bil hinner reggas senast 7/7 så kommer den få bonus oavsett pris, men reggas den efter det får den bara bonus om den kostar max 700k.

Joakim Hulth Runnerström · 2022-06-11 kl. 11:43

Jag har inte sett ändringsförordningen som klubbades i torsdag men om den följer förslaget så har paragrafen som reglerar pristaket följande lydelse: ”13 § En bonus får ges för en bil vars nypris uppgår till högst 700 000 kronor.”
https://www.regeringen.se/49810d/contentassets/313649af78a64e54b9cac0df67436638/transportstyrelsen.pdf

Vad som avses med bilens nypris framgår redan av nuvarande förordnigne och enligt förslaget ska den lydelsen inte ändras. Det står: ”7 § Med bilens nypris avses i denna förordning det pris som bilen hade när den introducerades på den svenska marknaden.”
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forordning-20171334-om-klimatbonusbilar_sfs-2017-1334

Vad transportstyrelsen får beslut om regleras i 26 § och det innefattar inte att avgöra vad som är bilen nypris.

Utifrån ovanstående är det således bilen pris när den infördes i Sverige som man ska titta på.

  danni · 2022-06-13 kl. 15:01

  Formuleringen om att nypriset är det pris som bilen hade när den introducerades på den svenska marknaden är exakt likadan som formuleringen i inkomstskattelagen som reglerar det förmånsgrundande priset. Så jag tror inte du ska dra för stora växlar på just det – förmånsgrundande pris uppdateras ju löpande (två gånger om året) i Skatteverkets listor, även för modeller som redan introducerats.

  Som jag påpekat flera gånger känns det sannolikt att Transportstyrelsen kommer använda Skatteverkets listor eller ett väldigt snarlikt eget upplägg. Sen återstår det att se om de kommer ta hänsyn till priset för extrautrustning, men något säger mig att det skulle bli för krångligt rent administrativt.

Mani · 2022-06-13 kl. 14:53

Hej! är det registreringsdatumet som gäller? Om jag får bilen 23/6 kan jag fortfarande ansöka om bonusen?

vad menas med ”Finns det en risk att bilar som registreras mellan 15 juni och 1 januari 2023 inte får någon bonus eller skjuts det hela bara fram?” i artikeln nedan

https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20220608/bonusen-i-fara-annu-fler-andringar-att-vanta/

  danni · 2022-06-13 kl. 15:03

  Det är registreringsdatumet som gäller. Eller mer exakt, det datum bilen tas i trafik. Det där med att ingen bonus alls skulle utbetalas är inaktuell information, vi har ju fått besked av regeringen nu.

Glenn · 2022-06-13 kl. 19:38

Vad är sannolikheten att någon ändring kommer ske igen innan 8/7?
Jag har beställt modell Y som förmånsbil och hade förväntat levdatum nu i Juni men det har blivit försenat pga en covid-shutdown i Shanghai.
Väldigt osugen på att avbeställa bilen men måste ifall ingenting ändras då företaget då inte längre kommer erbjuda modell Y som förmånsbil.

  danni · 2022-06-15 kl. 13:43

  De här ändringarna aviserades redan förra året, och det har tagit otroligt lång tid att ens nå ett beslut. Nu är det bara ett par veckor kvar till beslutet kommer börja gälla. Jag skulle säga att risken att de kommer på ytterligare ändringar och lyckas besluta om detta före den 8/7 är helt obefintlig.

  danni · 2022-06-15 kl. 13:48

  Dock, kan jag lägga till nu, så har det kommit en rättelse från Miljödepartementet. Datumet är 12 juli, inte 8 juli.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.