Jag har tidigare skrivit om regeringens förslag till ändringar av miljöbonusen, där man bland annat vill införa ett tak för priset så att bilar med ett nypris på över 700 000 kr inte längre ska få miljöbonus. I regeringens förslag vill de införa den ändringen den 1:a juli i år, och detta skulle då medföra att man inte längre skulle få bonus för många mer exklusiva elbilar från bland andra Tesla, Porsche, Audi och Mercedes.

Förslaget ifråga gick ut på remiss och nu finns en hel del remissvar att läsa. Mest intressant tycker jag att svaret från Transportstyrelsen är, eftersom de är den myndighet som bär det tyngsta ansvaret för att genomföra de här ändringarna. Transportstyrelsen meddelar regeringen att tiden fram till 1:a juli är för knapp för att hinna genomföra många av de här ändringarna, bland annat pristaket, och de föreslår istället att dessa ska införas med start 1:a januari 2023. Frågan är om det överhuvudtaget är möjligt för regeringen att gå vidare med ändringarna som de tänkt den 1:a juli i år när Transportstyrelsen så tydligt säger att det inte går.

Så för den som vill köpa en dyr elbil i år finns det alltså fortfarande ett stort hopp om att få miljöbonus. För många som väntar på Tesla Model Y, speciellt Performance-modellen som precis börjar levereras från den nya Gigafactory i Berlin, kan det här komma att bli en mycket efterlängtad nyhet.


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

12 kommentarer

JanneB · 2022-05-04 kl. 11:01

Är det känt när det ska röstas om förslaget?

  danni · 2022-05-04 kl. 11:03

  Det här är en ändring i en förordning, inte en lagändring, så riksdagen behöver inte rösta om det. Regeringen kan bestämma på egen hand. Det finns ingen publikt tillgänglig information om när de tänker fatta beslut i frågan.

Patrik · 2022-05-04 kl. 14:25

Rimligen bör Transportstyrelsens remissvar väga extremt tungt när det kommer till pristaket?

  danni · 2022-05-11 kl. 17:35

  Rimligen ja, eftersom det är de som måste administrera allt.

Jesper · 2022-05-13 kl. 16:41

När i tiden är din bedömning att vi kan fövänta oss ett beslut från Regeringen om när pristaket kommer gå i kraft (1/7 -22 alt 1/1 -23)?

  danni · 2022-05-13 kl. 17:45

  Helt omöjligt för mig att svara på – så bundis är jag inte med regeringen 😉

Jonas · 2022-05-18 kl. 09:46

Från carup.se 16/5
– ”Vi har inte fått något besked ännu. Vi behöver veta senast sista maj om vi ska hinna införa de nya reglerna från 1 juli i år. Mycket pekar på att det blir så, men vi vet inte säkert ännu, säger Mats Einarsson på Transportstyrelsen.”

https://carup.se/nytt-kryphal-for-elbilar-miljobonusen-betalar-extrautrustning/

  danni · 2022-05-19 kl. 09:58

  Det där var intressant. Att de skulle basera taket på nybilspriset exkl utrustning enligt Skatteverkets listor var verkligen en lågoddsare, eftersom det gör administrationen extremt mycket lättare. Istället för att krångla med kvitton och titta på varje inköp, så kan de bara göra körningar helt automatiskt. Men att de ändå kan lyckas införa det i tid går lite emot vad de sagt i sitt remissvar. Den som lever får se!

   Jonas · 2022-05-20 kl. 08:28

   Och iom att regeringssammanträden sker på torsdagar så borde nästa sammanträde bli den 2/6 då nästa torsdag är en helgdag. Så ett eventuellt beslut kommer isf för sent enligt transportstyrelsen 🤷

Michael Lagerström · 2022-06-09 kl. 13:15

Det blir bara värre och värre, hur ska man kunna beställa bil på dessa premisser, beställde en bil i Dec får den troligtvis i höst, men nu tar man eventuellt bort allt vad bonus innebär pga EU? se länk
https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20220608/bonusen-i-fara-annu-fler-andringar-att-vanta/

  danni · 2022-06-09 kl. 13:26

  Ja, det är verkligen en cirkus just nu, det här. Vi får se vad det mynnar ut i.

Michael · 2022-06-09 kl. 21:41

Tydligen klart från den 8/7 ingen bonus på bil över 700tkr enligt Sveriges radio

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.