TL;DR: Om din företagsleasing är på väg att gå ut och du inte vill byta bil utan behålla din nuvarande, se till att göra releasing för att få bättre villkor.

När leasingavtalet går ut

Många vet nog inte vad som händer när ett finansiellt leasingavtal går ut. Om man inte gör något så händer faktiskt inte så mycket alls – det förlängs automatiskt och rullar på. Men risken är att man helt plötsligt får mycket sämre villkor än man borde ha. Man kan hamna på en standardränta istället för en tidigare rabatterad ränta som man haft. Detta gäller särskilt Teslor eftersom Tesla subventionerar räntan under avtalstiden. I värsta fall kan man gå från en ränta på 0,25-2% till 4-5%. Dessutom fortsätter amorteringen i samma takt som tidigare, så att man amorterar för mycket med jämfört med värdeminskningen.

Vad betyder det?

Det innebär sämre likviditet och att man inte kan investera de pengarna med bättre avkastning istället. Det kan i värsta fall även leda till en situation där man betalar av för mycket på bilen och hamnar i en köp där det kan anses som förtäckt köp istället för leasing, och då förlorar man sin rätt till momsavdrag. Om jag skulle lägga upp releasing på min Tesla Model X vars leasing går ut nu i december och som har ett stort övervärde i leasingen idag skulle jag bekvämt kunna gå från att betala ca 18000 kr inkl moms per månad till ungefär hälften av det utan att ta någon större risk med restvärdet.

Teslor är bra bilar som kan gå nästan hur många mil som helst, med långa och generösa garantier, framförallt på batteri och drivlina. Dessutom blir även gamla Teslor hela tiden bättre och bättre tack vare att de ständigt får uppdateringar av sin mjukvara. Just nu är det också långa leveranstider på nya bilar på grund av komponentbrist. Därför är det inte konstigt att många som kör Tesla väljer att behålla sina bilar längre än vad de tänkt. Så hur ska man då göra för att undvika fällorna ovan?

Lösningen: releasing

Mitt förslag är att man lägger upp en ny leasing på sin befintliga bil, såkallad releasing. Då kan man välja nya parametrar för denna leasing precis som när man köpte bilen från början. Man får alltså välja ett nytt restvärde som kan sänka hur mycket man betalar per månad avsevärt. Det finns också en chans att förhandla om räntan.

Tyvärr är många leasingbolag inte alls intresserade av att hjälpa till med att göra en release. Från vad jag hört kan man inte göra detta själv om man har sin leasing hos DNB, till exempel. Därför kan det vara bra att få extern hjälp med att lägga om leasingen. Min samarbetspartner på Blipp (tidigare Teslaleasing) erbjuder den här tjänsten. Lägger man upp releasing via dem får man också ett erbjudande på försäkring med 20% rabatt första året. För att kontakta Blipp angående releasing, besök deras sida.

Det är ett alternativ som i alla fall är värt att beakta. Mitt råd är som vanligt att man ställer upp ordentliga kalkyler för alla sina alternativ, så man kan se vilket som är det bästa för just den situation man är i. Det går utmärkt att skapa en kalkyl här på sidan även för ett releasingalternativ.

Kategorier: Tjänstebil

danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.