När jag skulle sälja min första Tesla, min Model S, för lite över ett år sen, så sprang jag på en del problem jag inte hade förväntat mig. En sak som var uppenbar var att inbytespriserna låg lång under vad jag hade tänkt mig. När jag först i januari la ut min bil så begärde jag 740 000 kr för den, och samtidigt låg inbytespriserna hos Tesla på runt 580 000 kr – en oerhört stor skillnad. Bilen blev inte såld då, men i mars hade jag slagit till på en demobil så då blev det desto mer bråttom.

Inbytespriserna från Tesla hade då gått upp lite och de erbjöd mig ca 600 000 kr för min bil, vilket fortfarande var långt under vad jag tyckte den var värd. Jag hörde av mig till KVD, och de uppskattade att de skulle kunna sälja bilen för mellan 580 000 och 630 000 kr, vilket också lät lågt. Dessutom tyckte jag att KVD hade skött Tesla-auktioner rätt dåligt – mycket felaktig information om utrustning, garantier, servicehistorik med mera. Jag ville verkligen få sålt bilen på egen hand. Jag la ut den i ett par grupper på Facebook och forumet på Tesla Club Sweden igen, den här gången för 700 000 kr eftersom jag verkligen behövde få den såld, och nu fick jag faktiskt tag på en köpare rätt fort som ville ha den för det priset. Jag kunde alltså få ungefär 100 000 kr mer genom att sälja den på egen hand, vilket såklart var mer än väl värt besväret!

Men nu började nästa problem. Hur gör man egentligen för att överlåta en företagsleasad Tesla till en ny ägare? Det allra enklaste är om den nya ägaren är ett företag som helt enkelt kan ta över leasingavtalet som det är. Det här kanske inte fungerar i alla fall. Den nya ägaren kanske inte gillar villkoren i leasingen eller vill ordna egen finansiering. Det kan vara, som i mitt fall, att det finns ett stort övervärde i leasingen och då kan det bli otroligt krångligt med momsen om man försöker reglera det vid sidan av. I de flesta fall är det bättre att faktiskt sälja bilen. Men det är lättare sagt än gjort. Först måste man själv ligga ute med pengarna för att lösa leasingen, vilket kan vara ganska stora summor. Sen är risken att bilen blir momssmittad i affären, eftersom det egna bolaget troligen inte är registrerad bilhandlare. Slutligen, om den nya ägaren är en privatperson, så blir man dessutom skyldig att stå för reklamationer enligt konsumentköplagen – i hela tre års tid efter försäljningen!

Nej, jag ville inte sälja bilen själv genom mitt bolag, så mycket stod klart. Jag kontaktade KVD för att höra om de kunde tänka sig att sköta administrationen runt affären mot en avgift eftersom det ju är något de gör många gånger om dagen, men de ville inte jobba så – de skötte bara det om de fick lov att hålla en auktion. Jag hörde även av mig till bilförmedlare, men de ville inte heller frångå sin affärsmodell för att bara hantera själva överlåtelsen. Till slut fick jag kontakt med en bilhandlare som skötte det hela åt mig, och jag betalade då 13 000 kr plus moms för tjänsten och var nöjd med det. Det var väl spenderade pengar för att slippa krångel och risktagande. Men det gnagde i mig att det inte fanns något enklare och bättre sätt.

Därför blev jag faktiskt riktigt glad när jag för några veckor sen blev kontaktad av TeslaLeasing.nu! De tillhandahåller nämligen exakt den tjänst som jag efterfrågade för ett år sen. De tar hand om allt i att överlåta en begagnad Tesla till en ny ägare – de ligger ute med pengar, sköter alla ägarbyten, verifierar identiteten på alla inblandade med mobilt BankID, och lägger upp ny finansiering åt köparen. På köpet får man dessutom ett års gratis förlängd garanti, 14 dagars gratis helförsäkring, och 20% rabatt på premien om man tecknar ny försäkring via TryggHansa. De är registrerade som bilhandlare så att bilen inte blir momssmittad, och de har valt att sikta in sig specifikt på begagnade Teslor för att de också såg behovet och vill bygga upp kunskap inom just det området. De tar också på sig det ansvar som konsumentköplagen lägger på säljaren.

Normalt tar de 14 995 kr exkl moms för sin tjänst, vilket jag tycker är helt rimligt med tanke på att det är en liknande summa som jag själv gav (utan att få någon extra garanti på köpet). Men för att kunna ge ett mervärde till mina användare här på Teslakalkylen har vi tagit fram en särskild deal – om ni använder kontaktformuläret som jag lagt upp på siten så får ni tjänsten för 9 995 kr exkl moms, och ni får dessutom en ränta på 3,95%.

Jag försöker vara försiktig med den här sidan och vad jag rekommenderar, men det här känns verkligen som en klockren tjänst som det finns ett stort behov av, och de verkar väldigt seriösa och kunniga, så därför tvekar jag inte att samarbeta med dem. Har du använt dig av TeslaLeasing får du gärna återkoppla till mig hur din upplevelse av processen var!


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

2 kommentarer

Oscar · 2019-04-11 kl. 09:56

Snyggt!

    danni · 2019-04-11 kl. 09:57

    Faktiskt! Jag tycker det här är en helt klockren tjänst och priset ligger helt rätt. Jag tror det kommer gå bra för dem.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.