Idag kom budgetpropositionen för 2021 ut. Av innehållet i den kan vi konstatera att det inte blir någon förlängning av den reduktion av förmånsvärdet på 40% (eller max 10000 kr per år) som gäller för elbilar, laddhybrider och biogasbilar. Detta innebär att redan 1:a januari nästa år så går förmånsvärdet för dessa upp med upp till 10000 kr per år, eller 833 kr per månad. Detta gäller inte bara för nya bilar, utan gäller alla bilar.

Man ska alltid räkna ut ett nytt förmånsvärde i januari varje år, och om man gör detta via Skatteverkets bilförmånsberäkning eller via mina kalkyler här på sidan så får man automatiskt rätt värde efter den här ändringen. Alla befintliga kalkyler här på sidan kommer automatiskt att uppdateras med den nya bilförmånsberäkningen någon gång efter årsskiftet.

I övrigt nämner budgetpropositionen även de förändringar som jag skrev om häromdagen, om en generell höjning av förmånsvärdet för bilar, samt att man ämnar höja miljöbonusen, men går fortfarande inte in på detaljer. Ett mer detaljerat förslag är troligen att vänta under hösten, för att sedan tas med i vårpropositionen 2021.


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

10 kommentarer

Per Vildstrand · 2020-09-30 kl. 06:53

Hej! Bra inlägg, jag läste lite själv och i proppens stycke 13.10 står att läsa: ”Förslaget påverkar inte den befintliga miljöstyrningen i beskattningen av bilförmån. Den permanenta nedsättningen av det förmånsgrundande priset för miljöanpassade bilar kommer alltså att finnas kvar.”

Var hittar du att de förväntas ändra även detta?

  danni · 2020-09-30 kl. 07:30

  Det är olika saker. Den permanenta nedsättningen är den nedsättning som görs av det förmånsgrundande pris till ”jämförbar bil”. Den nedsättningen som görs med 40% eller max 10000 kr är en nedsättning som var tidsbegränsad redan när den infördes. Den nedsättningen har tidigare förlängts flera gånger, och alltid i sista stunden, och i den senaste förlängningen satte man slutdatumet till sista dagen i år. Det faktum att man inte tar upp denna nedsättning någonstans eller aviserar att man tänker förnya/förlänga/ändra den är vad som leder mig till slutsatsen att man tänker låta den löpa ut. Efter att jag skrev det här blogginlägget har pressekreterare hos regeringen även bekräftat detta.

Per Vildstrand · 2020-09-30 kl. 07:38

Ja, det är olika saker, det är jag med på, men jag uppfattade det som att även denna var aktuell. Det har pratats ganska brett om dels huvudfrågan som du beskriver i inlägget, dels att förmånsvärdet generellt skulle höjas med 25% (inte du men andra) och jag ville bara kolla om det var det som jag citerade som var grunden till detta. Det kanske är något tredje som jag inte hittat något om i propositionen. I vilket stycke hittade du ”…en generell höjning av förmånsvärdet för bilar”?

/Per

  danni · 2020-09-30 kl. 08:07

  Jag har skrivit om den generella höjningen som först aviserades via en pressrelease från regeringen här: https://www.teslakalkylen.com/blog/2020/09/18/regeringsforslag-justerad-berakning-av-bilforman/

  Den höjningen är inte med i höstbudgeten, utan ett förslag ska komma under hösten och det förväntas att den kommer tas med i vårpropositionen för att gälla från och med 1:a juli nästa år. I budgeten står det bara på ett par ställen att man avser justera bilförmånen så att den bättre återspeglar marknadsvärdet.

  Separat från budgeten har man skrivit att man avser göra detta genom att justera ränte- och prisdelarna i beräkningen. Dessa delar påverkar även elbilar, så det går nog att utgå från att även elbilar kommer bli dyrare av den här höjningen. Samtidigt har man gjort klart att nedsättningen av förmånsvärdet till jämförbar bil kommer bestå, så man kan också utgå från att elbilar fortsatt kommer vara relativt billigare som förmånsbilar än fossilbilar i samma prisklass.

   Per Vildstrand · 2020-09-30 kl. 08:41

   Tack för utförligt svar, Danni.

Filip Isaksson · 2020-10-20 kl. 14:25

Hejsan. Stort tack för bra text. Snabb fråga bara. För oss som redan idag kör miljövidriga, nya dieslar som drar ca 0,45/mil…. Kommer förmånsvärdet öka även för oss med befintliga bilar? Hämtade ut min BMW 520D xdrive i Juli. Hade ju varit sådär kul med en skattehöjning på den. Jag har alltså inga rabatter på något förmånsvärde, men däremot en Malus-skatt.

  danni · 2020-10-25 kl. 04:27

  Hej! Det går inte säga säkert förrän regeringen faktiskt lägger sitt förslag, men de signaler jag fått är att det här inte kommer drabba befintliga bilar.

Dempah · 2020-11-05 kl. 11:00

Har förhandbokat en Skoda Enyaq iV 80 och har fått en offert på privatleasing som löper ut idag, får däremot inte riktigt kläm på om det skulle blir mer förmånligt med kostnadsneutral personalbil med bruttolöneavdrag i och med de planerade ändringarna av förmånsvärdet. Vi kommer i princip inte att köra något i tjänsten, så det går inte att dra av något för milersättning.
Några tankar om detta, finns det fall där personalbil riskerar att blir dyrare än privatleasing?

Tobbe · 2020-11-23 kl. 08:32

Mycket intresserad av eventuellt svar här då jag sitter i samma position frånsett att jag ännu inte bokat bil.

  danni · 2020-11-23 kl. 09:07

  Hen som skrev här ovan med en Enyaq hade också kontaktat mig på Messenger, så jag svarade där istället för här. Svaret är att det beror lite på. De nedsatta förmånsvärdena tenderar att göra personalbil klart mer förmånligt än att leasa, men ibland finns det riktigt bra leasingerbjudanden, så man får räkna på det och jämföra. De som erbjuder personalbil kan oftast ge dig kalkyler där du ser ditt nettolöneavdrag. Annars kan du använda min site för att ta fram kalkyler. Lycka till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.