Sedan lanseringen av Tesla Model S har fri, gratis superladdning på Teslas omfattande nätverk av Superchargers varit en möjlighet. Till en början var det ett tillval man fick betala extra för, som sedan blev standardutrustning. Därefter försvann det som standardutrustning, men istället kunde man använda en ägares referralkod för att få fri laddning. Senare ändrade Tesla så att den fria laddningen inte längre följde med bilen, utan enbart gällde den första ägaren av bilen. Och nu slutligen, den 17:e september 2018, så har den fria laddningen förpassats till historien.

Numera får man alltså inte fri laddning så länge man äger bilen även om man köper en Tesla med en referralkod. Vad man får numera är gratis laddning till ett värde av 1000 kr. Utöver detta ingår alltid 400 kWh snabbladdning gratis per år med Model S och Model X, och laddning utöver detta kostar i nuläget facila 1,90 kr per kWh, vilket kan jämföras med många andra snabbladdarnätverk där man får betala upp till 5 kr per kWh för mindre än hälften så snabb laddning. Det här ger en milkostnad på ca 4 kr per mil när man laddar vid superchargers, att jämföra med ca 2 kr per mil när man laddar hemma.

För de flesta gör det här inte så stor ekonomisk skillnad. Ett fåtal som kör väldigt mycket och laddar mycket på superchargers kommer att förlora mycket på det här, men för de flesta rör det sig om ett par tusenlappar eller ännu mindre per år, vilket är relativt lite i relation till bilens pris eller hur mycket det kostar att köra en bil på fossilt bränsle. Däremot finns det ett värde i frihetskänslan att kunna köra hur mycket man vill utan att betala en krona för bränslet, som nu gått förlorad.

P.S. Behöver du en referralkod för att få 1000 kr i rabatt vid beställning av en Tesla kan du använda den här: http://ts.la/danni1257


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.