Klicka här för att se en jämförelse mellan att köpa en Tesla Model S 75D och en Volvo V90 D5 AWD Inscription, uppdelat på om köparen är en privatperson eller en egenföretagare som leasar genom sitt företag. Titta särskilt på den totala kostnaden, som står under ”privat totalkostnad omräknad med kontantinsats” respektive ”privat kostnad per månad med kontantinsats”. Allra billigast blir med stor marginal att ha en Tesla Model S 75D på företaget, och allra dyrast blir att ha en Tesla Model S 75D privat. I mitten hittar vi bägge kalkylerna för V90, och där gäller samma sak, fast med mindre skillnad, alltså att det är mycket billigare för företagaren än privatköparen. Av detta kan vi dra två slutsatser:

 1. Det är mycket billigare totalt sett att ha en ny bil om man kan leasa den via ett företag istället för att köpa den privat.
 2. Ovanstående gäller i ännu större utsträckning för miljöbilar

Kort sagt så missgynnar tjänstebilsreglerna privatköpare, och miljöbilsreglerna gör bara den saken värre. Anledningen till detta är att reglerna för förmånsbeskattning av bilar inte hängt med i utvecklingen, och att den största subventionen som ges till miljöbilar idag faktiskt inte är bonusen på 60000 kr som varit så omskriven i media, utan den nedsättning av förmånsvärdet som sker för miljöbilar. För en Tesla Model S 75D innebär det en nedsättning av förmånsvärdet från 13 416 kr till 4 875 kr, alltså en sänkning med 64%!

Om vi ska klara av en snabb omställning till en fossilfri bilflotta, vilket det finns oerhört många argument för, så är subventioner av det här slaget viktiga. Att inte beskatta elbilar på samma sätt gör att, som kalkylen visar, de blir ett oerhört attraktivt alternativ vilket självklart hjälper försäljningen och omställningen till en renare bilflotta. Samhällsvinsterna med detta är stora, eftersom kostnaderna för vårt beroende av fossila bränslen är skyhöga.

Men den stora frågan som ändå behöver ställas är: varför ska man inte få ta del av dessa subventioner bara för att man inte har möjlighet att leasa sin bil genom ett företag?


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

9 kommentarer

Martin Joabsson · 2018-09-24 kl. 11:19

Bonus-malus-systemet hade kunnat baseras på att nolla momsen för elbilar så hade en del av mellanskillnaden mellan privat och företag minskat och dessutom fått effekten att korttidsleasade bilar inte försvinner till Norge direkt efter att 60k-bonusen betalats ut.

  danni · 2018-09-24 kl. 11:44

  Det hade absolut kunnat vara en lösning, men dessvärre får vi inte göra så på grund av EUs momsregler. Det hade också skapat stora problem med den inre marknaden inom EU. Resultatet hade nog snarare blivit att alla elbilar i Sverige hade försvunnit till alla andra EU-länder som begagnade! Men det behövs nog en översyn av det här på högre nivå, kanske rent av på EU-nivå.

   Martin Joabsson · 2018-09-24 kl. 11:53

   Så är det väl, men det är ju lösbart istället för att bara införa en bonus som är svår att försvara när mycket försvinner till Norge.
   Det blir lättare att göra denna typen av momsförändring i EU nästa år när tillverkarna kommer med sina första bilar på de nya elbilsplattformarna. Om man ska förekomma detta kanske man kan öka på bonusen i bonussystemet medan man samtidigt täpper till luckan mot Norge på något annat sätt så länge.

Samuel Sundström · 2019-01-23 kl. 12:24

Tydligt uppställt – tråkigt att det ska vara så. Såg förresten att försäkringskostnaden för den privata model s var högre än tjänstebilens motsvarande, men det påverkar ju inte så mycket.

  danni · 2019-01-23 kl. 12:25

  Ja, min erfarenhet är att det är bra mycket dyrare att försäkra en Tesla privat än via ett företag. Varför det ska vara så är för mig helt outgrundligt.

Christian · 2019-05-16 kl. 17:34

Bra och tydlig uträkning. Det är egentligen bara en sak jag saknar som ändå är en aspekt som har rätt stor inverkan till Volvons fördel. Det är att det finns en prutmån på bilen som motsvarar ca. 10% av bilpriset.

  danni · 2019-05-17 kl. 09:20

  Hej Christian! Det stämmer att det går att pruta på de flesta bilar förutom Teslor. Hur mycket kan skilja oerhört med faktorer som hur gammal modellen är, vilka erbjudanden som finns för stunden, och inte minst vem det är som köper och hur duktig denne är på att förhandla. Jag har varit med om 15-20% total prutmån på modeller från Volvo och Audi om man räknar med alla paketerbjudanden samt direkt rabatt. Men det händer också att en nyare modell ibland får 5% rabatt eller rent av ingen rabatt alls om efterfrågan är hög.

  För att göra det någotsånär lätt för mig så har jag valt att inte försöka uppskatta den här faktorn. I slutänden gör den ingen enorm skillnad (särskilt inte för förmånsbilar eftersom rabatten inte påverkar förmånsvärdet i nämnvärd utsträckning) och den kan skilja sig så mycket. Vad jag brukar råda folk till är att när de väl har färdiga offerter på exakt vad de vill ha med pris inkl extrautrustning och rabatt, färdigt förmånsvärde osv, så kan de sätta sig och göra sina egna kalkyler med sina exakta värden. Då blir det som mest exakt.

Regeringsförslag: justerad beräkning av bilförmån – Teslakalkylen · 2020-09-18 kl. 12:55

[…] Man skriver uttryckligen att nedsättningen till jämförbar bil för miljöbilar kommer kvarstå, men man skriver inget om den nedsättning som sker i punkt 6 ovan. Den nedsättningen kommer enligt nuvarande lagstiftning att gå ut redan vid årsskiftet, och jag tolkar regeringens uttalande som att man inte kommer göra något åt det. Så redan vid årsskiftet blir miljöbilar som förmånsbilar en bra bit dyrare, och när de här förändringarna som regeringen nu aviserar kommer både miljöbilar och övriga bilar att bli dyrare att ha som förmånsbilar – troligen rejält så, om man får tro regeringen. Den här förändringen kommer inte heller göra något åt det som jag skrivit om tidigare, att privatbilister missgynnas kraftigt när det gäller att köpa e…. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.