Tidigare idag skrev jag att Tesla nu har släppt Model 3 Standard Range Plus i Sverige, vilket mötts med stor entusiasm och jag tror det är många som kommer beställa sina Teslor idag. Jag skrev också att jag avvaktade med kalkyler till dess att jag vet förmånsvärdet.

Men så slog det mig att Tesla redan har registrerat en modellkod för Long Range RWD hos Skatteverket som har fått ett förmånsvärde. Med tanke på hur Skatteverket tidigare hanterat modeller med samma hårdvara bortsett från batteristorlek, och givit dem samma förmånsgrundande pris, så är det inte osannolikt att Model 3 Standard Range får samma förmånsvärde som Long Range RWD. Sen är det mindre utrustning på Model 3 Standard Range, så det är inte omöjligt att den ändå får ett ännu lägre förmånsvärde. Men det känns ändå som en bra chansning, så därför har jag redan lagt in stöd i min konfigurator för SR+ samt skapat exempelkalkyler som bygger på det här antagandet. Se dem som ’worst case scenario’ – med lite tur hamnar förmånsvärdet ännu lägre och kalkylen blir ännu bättre! Här är exempelkalkylerna:

Som ni ser så ser det riktigt bra ut. En privatperson kan köra Tesla för ca 7500 kr per månad inkl bränsle och allt, vilket nog ändå måste ses som rätt billigt för vad man får. Har man eget företag eller möjlighet till kostnadsneutral personalbil så kan man köra Tesla för 4600 kr per månad netto, vilket är helt otroligt prisvärt! Och har man lyxen att ha en arbetsgivare som inte hakar upp sig för mycket på det här med prisbasbelopp och har möjlighet att kvittera ut en Model 3 Standard Range Plus som ren förmånsbil, ja, då bär man en nettokostnad på ca 1500 kr inkl bränsle och allt för sin Tesla.

Jag har även uppdaterad konfiguratorn och exempelkalkylerna för övriga versioner av Tesla Model 3. Vad som skiljer är att grundpriset för Long Range AWD gått upp lite, att Autopilot är standard för alla Model 3 nu, samt att priserna för färgerna gått ner lite. Värt att notera är att grundpriset för Model 3 Performance inte har gått upp trots att autopilot blivit standard – i praktiken är det alltså en prissänkning av Model 3 Performance. Det faktum att autopiloten numera ingår i grundpriset är också mycket positivt för förmånsvärdet eftersom man nu inte längre behöver räkna in priset för autopiloten i tillvalen, medan grundförmånsvärdet förblir oförändrat till nästa år.

En annan intressant nyhet är att Electrek rapporterar att även Model 3 Standard Range (utan Plus) samt Long Range RWD ska vara beställningsbara om man går till en Tesla-butik. Jag har fått höra ett svenskt pris på 588 200 kr för Long Range RWD. Ifall det ingår premiuminteriör i det (vilket jag inte fått bekräftat än) så verkar det vara en otroligt prisvärd modell.

Kategorier: Tesla

danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

3 kommentarer

Oskar · 15 april, 2019 kl. 11:19

Hallå!
Tack för bra sammanställning!
Kikar på en personalbil, men kan inte få ihop uträkningen när jag kikar på teslas hemsida.
Inkluderar Tesla miljöbonusen i deras kostnader? Eller är det något man får dra av själv i efterhand?

Får inte ihop det så det blir ca 4650 mindre i netto.
Kan man få hjälp med en uppställning?
Låt säga en bruttolön på 40.000:- och beräknad årlig resa med 3000 mil om året.

Hälsningar,
Oskar

    danni · 15 april, 2019 kl. 11:21

    Hej Oskar! Siffrorna på Teslas sida gäller före miljöbonusen har dragits, medan jag räknar av miljöbonusen från leasingavgiften som om den vore en kontantinsats. Det är helt enkelt lättare att räkna så.

    Jag kan absolut hjälpa dig med en uppställning. Vad för bil/utrustning är du intresserad av, hur många av dina mil är tjänstemil, och vad får du för milersättning för dem?

Oskar · 15 april, 2019 kl. 14:33

Hej Danni!
Tack, då förstår jag hur dessa siffror är framtagna.

Just nu står valet mellan en Kona och Tesla (pga nya låga priset, och eventuellt tillgången).
Jag kikar på den billigaste M3 med svart färg och inga tillval.
Inom tjänsten blir det väldigt få mil. ca 50-100 om året. Så försumbart. Får 18,5 för dessa mil
Pendlar till jobbet tur och retur 10 mil om dagen.

Hälsningar,
Oskar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.