Jag vet att många är intresserade av privatleasing av Tesla Model 3, men trots det så finns det inte någon som erbjuder detta på den svenska marknaden såvitt jag vet.

Därför har jag börjat lägga ut lite trådar och försökt se om jag kan få någon att börja med det. Som ett led i detta har jag satt ihop ett formulär med en liten enkel marknadsundersökning.

Om du är intresserad av privatleasing av Model 3 så hade det hjälpt jättemycket om du ville fylla i formuläret! Det är anonymt och inte bindande på något sätt. Om du vill kan du ange din e-postadress så att du kan kontaktas ifall det faktiskt blir något av det här, men den kommer då att frikopplas från svaren du gett så ingen kan använda svaren emot dig i framtiden.

Klicka här för att komma till enkäten!


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

8 kommentarer

Mikael · 2019-05-08 kl. 10:55

Hej Danni!

Tack för en klockren hemsida.

Jag jobbar på ett mindre företag med 5-10 anställda. Under mitt senaste lönesamtal frågade jag min chef om möjlighet att plocka ut en såkallad kostnadsneutral personalbil genom företaget. Eftersom chefen inte själv var insatt i hur detta går till så bad han mig om en kalkyl. Jag har nu räknat kalkyler med bruttoavdrag, nettoavdrag och kombinationer av de båda. En sak jag inte kommer runt är att hur jag än vrider och vänder på siffrorna så kommer min chef, som även är ägare till företaget, få ett lägre utdelningsutrymme på grund av att min bruttolön sjunker. Tänker jag fel? Vill inte att det ska bli en slags välgörenhet från chefens sida att jag plockar ut en bil. Det ska ju som sagt bli ”kostnadsneutralt”.

Bilen jag räknat på är en Model 3 LR AWD. För att göra det så enkelt och tydligt som möjligt för alla parter har jag kollat på leasing genom AutoLease.

Körsträcka privat: 1900 mil per år
Tjänstemil: 100 mil per år (kommer inte be om ersättning för dessa)
Leasing kostnad: 9143kr per mån
Förmånsvärde: 3791kr per mån
Bruttolön: 30000kr per mån

Mvh Mikael

    danni · 2019-05-08 kl. 13:32

    Hej Mikael! Det finns en dellösning på problemet med utdelningsutrymme, och det är att man gör nettolöneavdrag upp till förmånsvärdets storlek. Så om förmånsvärdet är 3791 kr, så gör man ett nettolöneavdrag på 3791 kr, vilket minskar förmånsvärdet till 0 kr. Sen höjer man också upp din bruttolön med 3791 kr för att kompensera dig för inkomstbortfallet av detta. Resultatet av den operationen är att du kan ha en förmånsbil och få räkna förmånsvärdet mot saker som pension, SGI, och utdelningsutrymme. Jag har skrivit mer om det här: https://www.teslakalkylen.com/blog/2018/09/16/nettoloneavdrag-istallet-for-formansvarde/

    Nu är det ju dock så att det här inte helt och hållet kommer bibehålla din bruttolön, eftersom du också kommer behöva göra ett bruttolöneavdrag för leasingavgifter osv som är större än 3791 kr, så till viss del kommer din lön sjunka och därmed även din chefs aktieutdelningsutrymme. Här få ni väl föra en diskussion kring hur mycket det kostar honom i längden och om du kanske kan kompensera honom för det på något sätt.

Peo · 2019-05-11 kl. 12:45

Danni, jag tror du tänkte lite fel här – det är inte Mikael som är intresserad av att få kompensation för sitt inkomstbortfall. Han oroar sig över att chefen/ägaren får ett lägre utdelningsutrymme då det baseras på samtliga löner till samtliga anställda.
Sedan är det utdelningsutrymmet lågt. Det spelar väldigt liten faktisk roll. Om du inte plockar ut ersättning för dina tjänstemil (vilket du ju naturligtvis borde göra, det finns ingen anledning att bjuda på det…) så kommer det mer än väl att kompensera det minskade utdelningsutrymmet.
Som Danni skriver är ju kostnaden för förmånsbil betydligt större än vad det verkar vid första ögonkastet dock – främst eftersom det slår så brutalt på pensionsavsättningar som normalt baseras på lönen. Med ränta på ränta skapar en förmånsbil under lång del av karriären som anställd en rätt stor hävstång.
Framför allt bör man tänka på detta som ung. Efter 50 år spelar det mindre roll.

    danni · 2019-05-11 kl. 14:03

    Nejdå, jag förstod exakt vad han menade och det var också det jag svarade på. Att göra nettolöneavdrag och höja bruttolönen är ett sätt att undvika att tappa utdelningsutrymme. Utdelningsutrymmet är ändå 50% av löneutrymmet så det är ärligt talat inte så lite.

    Vad gäller pensioner så kan man lösa det också. Den statliga pensionen kompenseras till viss del av metoden med nettolöneavdrag. Om arbetsgivaren gör privata pensionsavsättningar måste man sjävklart räkna med dem i kalkylen för att det ska bli rättvist. Antingen forsätter man göra de avsättningarna baserat på lönen som den skulle vara utan personalbilen, eller så får man räkna med pengarna företaget sparar på pensionen när man räknar ut löneavdraget.

Stefan Lundman · 2019-06-10 kl. 13:54

Hej Danni.
Nyfiken på din enkät om privatleasing.
Har det kommit några förslag på detta.

    danni · 2019-06-10 kl. 22:07

    Hej! Svaren var väl ganska nedslående… Jag har inte riktigt hunnit gå vidare och bearbeta resultaten dock, så nästa steg är väl att göra det och presentera dem för nåt finansbolag som kan tänkas vara intresserade. Jag uppdaterar här i bloggen om det kommer nån ny utveckling!

azikhaq · 2019-07-25 kl. 12:58

Någon som vet exakta siffror för försäkring för en Model 3? Tyvärr så vill flesta försäkringsbolag ett regnummer på bil för att kunna visa någon summa. Undrar om några ägare/brukare skulle kunna skriva här hur mycket de betalar per år.

    danni · 2019-07-28 kl. 17:59

    Hej! Jag såg att du ställde samma fråga på Facebook också, och hoppas du fick bättre svar där. Här på bloggen är det inte fullt så mycket liv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.