Nu har turen kommit till en annan relativt ny och högst intressant elbil: Audi e-tron 55 quattro. Audi har en lång och gedigen historia av att producera bilar med hög kvalitetskänsla och som ligger i teknisk framkant, och har rent av som sin slogan: ”Vorsprung durch Technik”, vilket betyder ”försprång genom teknik”. Trots det är denna modell deras allra första elbil. Så… Är den något bra?

Audi e-tron framifrån

Det första intrycket av den här bilen är för mig väldigt gott. Det är en snygg bil som ger ett elegant, och exklusivt intryck. Den utstrålar självförtroende och kvalitet, och ser i stort sett ut som vilken stor SUV som helst från Audi. Det jag möjligen kunde anmärka på är att den känns lite snäll och tam i designen. E-trons fossildrivna storasyskon Q8 har ett utseende som är snarlikt, men ger ett mer aggressivt och kraftfullt intryck. En design mer åt det hållet hade för mig fungerat bättre på e-tron. Vill man ha lite sportigare design kan man välja utrustningsnivån S-line, som ger en lite mer aggressiv framtoning. Demobilen på bilderna är utan S-linepaket.

Interiören i Audi e-tron

Intrycken fortsätter i samma stil när man satt sig bakom ratten. Hela bilen ger ett enormt solitt intryck – allt känns gedigen och som att det sitter precis exakt som det ska. Stolarna är tyskt strama med gott om justeringsmöjligheter, inklusive utdragbart lårstöd. Trots detta lyckas jag inte riktigt hitta en körställning som känns rätt för mig, och jag känner att jag inte riktigt lyckas sitta bekvämt, till skillnad från i de fantastiska sportstolarna i Porsche Taycan. Att behöva justera ratten manuellt känns också väldigt märkligt i en bil i den här prisklassen, men det går att åtgärda genom att betala 5100 kr extra för tillvalet elektrisk rattinställning – utöver de 15700 kr man får ge för elektriskt inställbara framstolar! Det kunde man tycka skulle vara standard. Elektriskt inställbara framstolar ingår i paketet Proline, om man väljer det.

Audi e-tron från sidan

När vi kör iväg med bilen fortsätter intrycken på samma spår. Bilen är extremt tyst, definitivt en av de tystaste bilarna jag någonsin kört. Den fullkomligt glider fram över vägen, med en kunglig komfort som sväljer varenda ojämnhet i vägen på ett helt omärkligt sätt. Adaptiv luftfjädring är standard och den gör verkligen sitt jobb. Bilen etablerar sig direkt som en glidarbil för långa, bekväma kryssningar. Om jag bara hade kunnat hitta en bättre sittställning så hade det här varit en bil jag kunde se mig täcka hundratals mil i sträck i.

Audi e-tron bakifrån

Hur blir det då när man vill köra lite mer aktivt, och kanske busa lite? Kan det här vara en kameleont som kan klä om sig i en sportigare skrud vid behov? Svaret kommer lika snabbt som kort: nej. Den här bilen är inte gjord för att pressas i kurvorna, utan för att ta dem med lugn och ro. Drivlinan svarar inte på det sätt som man kan förvänta sig av en elbil med 408 hästkrafter. Det finns kraft där, men den kommer med ro, när den själv vill. Det finns inget av den direkthet eller den spark i ryggen man känner igen från andra starka, snabba elbilar. Säljaren på Audi hävdade att detta är ett medvetet beslut; att man designat bilen för att snarare kännas som en stark dieselbil i karaktären än en elbil. Jag tycker det låter som en dålig ursäkt. Varför skulle man vilja få en bil att kännas som en dieselbil när man kan få den att kännas som en elbil? Men på så vis kan man säga att bilens karaktär också matchar det lite snälla och tama utseendet, och bilen är väldigt konsekvent i vilka förväntningar den skapar och hur den uppfyller dem, och det i sig är på sätt och vis något positivt.

Bagageutrymmet är mycket generöst.

Rent praktiskt är det här en bil som kommer kunna konkurrera med nästan vilken familjebil som helst. Den är rymlig, med ett bekvämt och stort baksäte, och ett mycket generöst bagageutrymme bakom den elektriskt manövrerade bakluckan. Den som har en väldigt stor familj kan komma att beklaga sig över att det inte går att få den med fler än fem säten.

Ena ladduttaget på Audi e-tron

Precis som i Porsche Taycan har man valt en lösning med ladduttag på bägge sidor av fronten, vilket kan underlätta att komma intill laddare, särskilt när de blockeras av andra bilar vilket ju händer titt som tätt. Typ 2-kabel kan anslutas på bägge sidor, medan CCS-kabel bara kan anslutas på förarsidan. Bilen klarar AC-laddning med trefas upp till 16 A, alltså 11 kW, och snabbladdning genom CCS-kabel med upp till 150 kW på laddstationer som stödjer sådana hastigheter (vilket än sålänge är sällsynt men blir vanligare och vanligare). Det här får bedömas som helt och fullt acceptabelt. Vad jag hört från ägare av e-tron är att den också har en väldigt bra laddprofil där den kan bibehålla maximal laddeffekt vid snabbladdning över en väldigt stor del av laddsessionen. Detta bidrar såklart rejält till att korta ner laddstoppen på långresor. Vad jag dock också hört ägare anmärka på är att den här bilen drar väldigt mycket el – markant mer än en Tesla Model X. Siffrorna från Audi säger 22,4 kWh per 100 km, att jämföra 22,6 kWh för en Tesla Model X Long Range, men i verkligheten verkar det alltså som att siffran för Tesla håller bättre än för Audi.

360-vyn i parkeringsläge

Det här är ju en Audi, och därför kan man förvänta sig en tillvalslista full av intressanta högteknologiska (och dyra!) tillval att få till sin bil. En av de första sakerna jag märkte med demobilen var de futuristiska backspeglarna, som är helt elektroniska. Istället för speglar sitter det kameror på spröt, som visar sin bild på skärmar i dörrsidorna. Det här kändes minst sagt ovant först, även om jag tror det är något man vänjer sig vid. Min passagerare klagade på att hon blev lätt illamående av att ögonen drogs till skärmen som visade backspegeln på passagerarsidan. Jag vill dock påpeka att jag tycker Audis implementation av de här backspeglarna känns något klumpig. Stolparna som kamerorna sitter på sticker ut väldigt långt, och det känns inte helt naturligt hur långt ner skärmarna sitter på dörrsidorna. Jämför man med Honda E så har den kortare ”spröt” för sina kameror, och skärmarna sitter mer naturligt nära där backspeglarna normalt sitter. Tittar man på kommande Tesla Roadster, så har även den kameror istället för backspeglar, men de sitter integrerade i bilens sida istället. Jag kan inte heller hitta tillvalet med dessa backspeglar någonstans i Audis konfigurator – är de ens valbara i nuläget?

Utöver backspeglarna hade demobilen även Audis ”omgivningskameror med 360-vy”, ett tillval för 14500 kr som fungerade alldeles utmärkt, och gav en fantastiskt tydlig bild av bilens omgivning vid parkering. Utöver detta finns det många fler rutor att bocka i, och man kan leka en bra stund i konfiguratorn på Audis hemsida innan man är nöjd med sin bil. Bilen finns också i två versioner, dels e-tron 55 quattro som jag provkörde med 408 hästkrafter och en batterikapacitet på 95 kWh, eller 50 quattro som har 313 hästkrafter, ett batteri på 71 kWh, och bara kan snabbladda med 120 kW. Förmånsvärdet för den billigaste versionen startar redan vid låga 3853 kr per månad.

Så vad blir då omdömet? Först och främst: det här är en riktigt, riktigt bra Audi. Den bästa jag kört. Vi hade för ett gäng år sen en Audi A6 Avant, och det var mycket jag gillade med den bilen. Hade någon då låtit mig provköra den här Audin hade jag blivit helt hänförd. Magiskt bekväm, stark, tyst. Men nu när jag är bortskämd med så bra elbilar som verkligen känns som elbilar, så är det något som saknas för mig. Jag tror att den här bilen har som syfte att leda över Audis befintliga kundbas mot elbilar, men kanske inte att locka de av oss som redan älskar elbilar och inte kan tänka sig att köpa något annat.

Här hittar ni exempelkalkyler för de olika versionerna av Audi e-tron:

Kategorier: Provkörning

danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

4 kommentarer

FLKMN · 2020-07-16 kl. 19:06

Intressant läsning.
Kan säga att det närmaste jag kommit en elbil är provkörning av en e-Golf för nåt år sedan. Men jag är väldigt sugen på att nästa bilköp ska vara en elbil.
När jag nu lusläser alla tester jag kan så är det med stigande förvåning jag kan se att ingen av de traditionella biltillverkarna verkar förstå att ledstjärnan i branschen är… Tesla.
Audi, Mercedes, VW, Nissan, Volvo/Polestar, ja alla, fortsätter att bygga bilar som man gjort tidigare. Med skillnaden att nu sätter man i en elmotor. Undantaget verkar väl vara VW och deras ID3?
Jag trodde nog att fler skulle kopiera Teslas formspråk på både insida och utsida. För att inte tala om att nagelfara Teslas batteriteknik.
Men som sagt var jag är novis. Hur som helst… som kommande elbilsägare skulle jag vilja se lite mer fantasi hos de traditionella biltillverkarna. På många sätt.

    danni · 2020-07-21 kl. 20:07

    Jag tror kanske de känner att de inte riktigt kan konkurrera om Teslas kunder. De som köper Tesla vill ha det yttersta i teknik och de vill leda vägen. Jag tror det är lönlöst för de traditionella att kopiera för mycket av det konceptet, och kanske tryggare för dem att göra elbilar som tilltalar de av deras kunder som faktiskt inte vill ha Tesla.

Mini Cooper Electric provkörd! – Teslakalkylen · 2020-07-21 kl. 20:06

[…] tycke, även om det inte skriker ”premiumbil”, och jämfört med den förra provbilen, Audi e-tron, känns det direkt skramligt och billigt. Stolarna är sköna, men även här har jag svårt att […]

Honda E provkörd! – Teslakalkylen · 2020-08-10 kl. 13:29

[…] annan teknisk modernitet som Honda utrustat bilen med är helt digitala backspeglar, precis som Audi gjort på sin e-tron. Dessa ingår om man väljer utrustningsnivån ”E advance”. Jag måste säga att Hondas […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.