Idag har turen kommit till en väldigt fräck och nytänkande elbil, från en tillverkare som har lång erfarenhet av hybrider och faktiskt också provade att ta fram en elbil på 90-talet. Det handlar om nya Honda E!

Honda E framifrån.

Som ni ser handlar det om en bil med en mycket fräck och tuff uppsyn. Retrodesignen är kraftigt inspirerad av första generationens Honda Civic från 70-talet, men mina tankar går också mot Volkswagen Golf GTI Mk1. Huruvida man gillar detta kommer såklart alltid vara en smaksak, men personligen älskar jag exteriören på den här bilen!

Förarmiljön i Honda E.

Tyvärr tycker jag inte att interiören matchar den tuffa, fräcka exteriören. Inne i bilen är det ganska lugnt och beskedligt med platta, tråkiga tygstolar, fräscha men lite tråkigare träpaneler, och raka, sobra linjer. Mina tankar går närmast till en mindre påkostad version av BMW i3, och jag måste säga att stilen på interiören i mitt tycke är rejält gubbig – en skarp kontrast mot den ungdomliga och pigga exteriören.

Teknikmässigt däremot har Honda vågat ta ut svängarna på ett imponerande sätt. Hela förarpanelen täcks av flera ganska stora skärmar. Det gör att passageraren kan få en egen skärm för att se navigationen, styra media, eller vad hen än vill, precis som i Porsche Taycan. En annan intressant sak är att bilen har en HDMI-ingång så man kan visa vad man än vill på skärmarna från en extern enhet. Till exempel streama Netflix från telefonen, eller varför inte koppla in en mindre spelkonsoll i 230-voltsuttaget för perfekt underhållning på laddpauserna?

Portar man oftast inte ser på bilar.

En annan teknisk modernitet som Honda utrustat bilen med är helt digitala backspeglar, precis som Audi gjort på sin e-tron. Dessa ingår om man väljer utrustningsnivån ”E advance”. Jag måste säga att Hondas implementation är mycket bättre gjord än Audis. Kamerorna på sidan sticker inte ut på samma sätt utan är mycket mer diskreta, och framförallt sitter skärmarna mycket mer naturligt till, uppe på instrumentpanelen istället för på dörrsidorna som hos Audi.

Mycket snyggare gjort än hos Audi.

Men körningen, då? Matchar körningen bilens busiga yttre? Bara till viss del, tyvärr. En sån här liten bil passar väldigt bra ihop med eldrift i min mening, den upplevs som lagom pigg och stark med sina 154 hästkrafter (basmodellen har 136 hästkrafter) men utan någon överdrivet pirrande skjuts i accelerationen. Bilen är väldigt nätt och smidig, och har en imponerande vändradie på 4,3 meter. Känslan under körning är väldigt mycket småbilskörning, på gott och ont. Den ger ett intryck av att vara liten, behändig och rask, men den har vare sig samma komfort eller samma känsla av fantastisk väghållning som Mini Cooper SE har. Mitt allra största problem med den är dock styrningen, som jag tycker är helt fel för biltypen. Jag upplever styrningen som långsam, indirekt, och vevig. En mycket snabbare och mer direkt styrning hade passat bilen så oerhört mycket bättre; som det är nu känns det bara helt fel. Kanske är styrningen gjord så för att bilen inte ska bli extremt nervös på motorvägshastigheter med sin korta hjulbas, men då skulle man kanske övervägt att ha variabel utväxling på styrningen.

Bagageutrymmet känns fullt acceptabelt.

Rent praktiskt känns det här som en väldisponerad bil, med ett generöst bagageutrymme trots sin storlek, och riktiga bakdörrar som lätt låter en komma in i baksätet, där man som fullvuxen människa sitter helt okay, även om det är lite trångt.

Ebilsmässigt så har den ett batteri på 35,5 kWh som ska räcka till 220 km enligt WLTP. Den klarar snabbladdning över CCS med 100 kW och kan ladda växelström med 7,4 kW. Trots relativt bra laddmöjligheter får jag tanken att det här nog primärt är en stads- och pendlingsbil, och överlag en rolig och kompetent sådan. Priset startar på 370 200 kr för basmodellen, och går upp till 399 950 kr om man väljer ”E advance” som ger lite mer påkostad utrustningsnivå och den starkare motorn. Förmånsvärdet finns ännu inte i Skatteverkets listor, men siffror jag hittar på nätet säger 2 048 kr för basmodellen och 3 316 kr för e Advance. Dessa ska nog ses som preliminära innan Skatteverket publicerat riktiga siffror.

Priset är tämligen högt för en liten citybil, och för min del måste jag ändå säga att hur mycket jag än gillar tekniken, nytänket och stilen på Hondan, så hade jag valt Mini Cooper Electric om jag skulle köpa en mindre andrabil för att köra runt i stan. Den känns lite mer traditionell och gammalmodig och inte alls så fräck och snygg som Hondan, men den är helt enkelt så mycket bättre att köra, vilket jag värderar högre.

Exempelkalkyler för Honda E:

Kategorier: Provkörning

danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

2 kommentarer

Jonas Henriksson · 2021-02-06 kl. 18:41

Har själv en E-tron med virtuella backspeglar som dels jag tycker ser sportiga ut på utsidan men framförallt är placerade väldigt bra då man naturligtvis ändå måste titta ut genom sidorutan. Hondas lösning ser ju direkt muppig ut både utvändigt och invändigt samtidigt som föraren kommer glömma av att titta ut genom sidorutan p.g.a. av skärmarnas placering.

    danni · 2021-02-08 kl. 11:34

    Alla har vi olika preferenser. När jag jämförde med e-tron tyckte jag inte placeringen av skärmarna för backspeglarna kändes naturlig eller vettig. Men det är ju också därför det är viktigt att man provkör själv och bildar sig en egen uppfattning!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.