Skylt vid Model 3-parkeringen utanför Tesla service center

Idag fick jag äntligen chansen att för första gången provköra en Tesla Model 3 – performancemodell icke desto mindre! Och vad tyckte jag då om denna bil, undrar ni såklart.

En holländskskyltad demobil

Jo, jag var väldigt imponerad. Mer än jag trodde att jag skulle vara, faktiskt. Jag inledde testkörningen med att sitta i baksätet, medan min vän Olle körde:

Olle bakom ratten på Model 3 Performance

Baksätet på Model 3 är rymligt och helt godkänt vad gäller bekvämlighet. Det kändes mer generöst på alla sätt än baksätet i Model S. Den första tanken som slog mig är – vilken hit jag tror den här bilen kommer bli hos alla taxibolag. Färden var mer än tillräckligt bekväm trots att testbilen var utrustad med de största fälgarna på 20 tum och matchande lågprofilsdäck.

Efter Olles provkörning var det dags för mig att ta plats bakom ratten.

Undertecknad kör Model 3 Performance. Foto: Olle Enemar.

De första intrycken var genomgående positiva. Ratten är mycket mindre än i Model S och Model X, och det passar den sportigare biltypen. Men trots den mycket mindre omkretsen är den tjock och gedigen och har en härlig känsla. Hela bilen känns solid och gedigen att köra, på många sätt mer så än Model S, rent av. Vissa interiördetaljer är ganska plastiga och sladdriga, såsom plastdetaljerna i mittkonsollen, men de delar man har kontakt med medan man kör bilen känns väldigt gedigna.

Mittskärmen i Model 3

Till en början är det lite ovant att sakna instrumentpanel. Ögonen går instinktivt dit instrumenten annars skulle sitta. Samtidigt är det faktiskt inte längre att flytta ögonen till den vänstra delen av mittskärmen, och jag tror att efter bara några dagar med den här bilen skulle man vant sig. Informationen är stor, tydlig, och lättillgänglig. Färddatorfunktioner som trippmätare, förbrukning, osv kommer man lätt åt på skärmens nedre vänstra del, som är precis där man ändå har högerhanden.

Foto: Olle Enemar.

På sätt och vis är det bara skönt att vara av med distraktioner, för de behövs inte. Den här bilens paradgren är körningen. Jag blev nästan chockad av hur fin den var att köra. Jag har inte kört någon annan bil i den här storleksklassen som jag upplevt som så agil och smidig. Bilen ligger oerhört plant och stabilt på vägen. Styrningen är väldigt direkt och bilen svarar omedelbart på riktningsändringar, utan att någonsin upplevas som nervös eller svårstyrd. I kurvor och rondeller styr den in extremt villig, och man kan när som helst skjuta till lite lagom rotation av hela bilen genom att bara smeka gaspedalen. På det hela taget upplevde jag bilen som väldigt direkt i alla avseenden – styrning, väghållning och gasrespons, allt är omedelbart och bilen gör exakt precis som man som förare vill. Prestandan är som sig bör i en Performance-modell från Tesla: det suger till i magen så fort man trycker till på gasen. Den som är van vid att köra P100D av Teslas större modeller kanske reagerar på att accelerationen inte upplevs som riktigt lika brutal och explosiv som den gör i de andra modellerna, men det finns inget tvivel om att den här bilen kommer upp i fart på ett sätt som väldigt få andra bilar klarar.

Det här är kort sagt en fantastisk bil. Man märker inte att det här ska vara ”budgetmodellen” i sortimentet, nästan tvärtom. Det enda område där jag tycker den ligger efter sitt storasyskon Model S är när det gäller bagageutrymmet. Och det får mig också att tänka att det nog är dags för en större uppdatering av Model S snart. En annan tanke som slår mig är: om den här ”billiga” bilen är så otroligt fin att köra, undrar då hur Teslas kommande supersportbil Roadster kommer bli. Troligen overkligt bra!

Jag vill också påminna de som går och funderar på att beställa en Model 3 om att det bara är några dagar kvar att beställa om man vill ha gratis laddning på köpet.

Kategorier: Tesla

danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

6 kommentarer

Foluke · 26 januari, 2019 kl. 13:22

Det var ju inte avtändande precis!

    danni · 26 januari, 2019 kl. 16:52

    Nej, verkligen inte! Tvärtom, jag blev sjukt sugen på en.

Omar Ali · 27 januari, 2019 kl. 21:41

Tack Danni

skit mail · 28 januari, 2019 kl. 04:44

En familjebil där hundens bur inte går in i? Man vill ju ha med mig sig hela sin familj i sin ”familjebil”. Inte heller finns den som kombi.. Inredningen får allt också uppdateras om den ska säljas som ”lyxbil”. När bara bas-modellen kostar över 650 tusen vill jag få mer bil för pengarna, speciellt jämfört med vilka andra bilar man kan få för samma pris. Känns inte så väluttänkt får jag säga.

    danni · 28 januari, 2019 kl. 13:07

    Nu är det ju du som väljer etiketten ”familjebil”, och sen kritiserar bilen för att den inte når upp till den etikett du själv sätter. Det känns lite bakvänt. Om man behöver en stor bil för att lasta en St Bernard, tre tvillingvagnar, och både far- och morföräldrarna samtidigt så har ju Tesla faktiskt två mycket större modeller att välja på. Det här är en relativt liten sedan, och för att vara en sådan så tycker jag den har förvånansvärt gott om utrymmen. Jag som har kört den tycker inte heller att det är några som helst problem med interiören. Tvärtom känns den oerhört fräsch och tilltalande för mig, och bilen känns verkligen som en riktigt fin bil när man kör den. Det där handlar ju också mycket om tycke och smak – vissa tycker att lyx är avskalat, enkelt och bra, andra tycker att lyx är vräkigt och mycket av allt. Jag kommer inte kunna ändra din uppfattning om vad som är lyx, och kanske är Model 3 inte heller en bil för dig.

    Däremot ska jag säga att jag tycker Model 3 känns som en fruktansvärt prisvärd bil, värd varenda krona, särskilt om man ser bortom inköpspriset och faktiskt tittar på totalkostnaderna. Jag var våldsamt imponerad av den. Och det verkar ju som om den säljer väldigt bra hittills, så jag kan knappast vara ensam. Huruvida det är väluttänkt att göra en bil som de flesta som provkör verkar älska, och som folk står i kö i flera år för att få köpa, det låter jag vara osagt…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.