En fråga som varit på tapeten i flera år nu är det här med Teslas fria laddning. Från början såldes alla Teslor med fri laddning i Teslas (då ganska rudimentära) superchargernätverk. Sedan blev det ett ganska dyrt (ca 20000 kr) tillval på de billigare modellerna, som Model S 40 kWh och 60 kWh. När de modellerna försvann var det återigen standard med alla bilar. På den tiden så följde även fri laddning med bilen, så att om man sålde den så fick även nästa ägare fri laddning. Fri laddning har ett ganska begränsat ekonomiskt värde i sammanhanget, men det är något som kommit att förknippas med Tesla och för många ägare nog ger en stor frihetskänsla.

2017 bestämde man sig för att sluta erbjuda gratis laddning med bilarna, men gjorde efter ett tag istället en kovändning, och inkluderade gratis laddning via sitt såkallade referralprogram, där befintliga ägare kunde ”rekommendera” en ny ägare som då fick $1000 (10000 kr i Sverige) i rabatt på sitt köp och gratis laddning sålänge hen hade kvar bilen. Nytt var då att fri laddning inte längre följde med till bilens andra ägare när den såldes. Efter ett tag fasades rabatten ut, och då var fri laddning det enda man fick genom en referral.

Tesla har sedan i många omgångar justerat det här referralprogrammet, och det har varit uppenbart att de länge velat gå ifrån modellen med fri laddning, troligen för att bättre hushålla med laddresurserna när fler och fler köper Tesla. 2018 ändrade de så att fri laddning så länge man hade kvar bilen istället blev fri laddning i sex månader. För Model S och Model X gällde dessutom att man fick 400 kWh gratis varje år, men det erbjudandet upphörde i november 2018. För Model 3 gick det från början inte alls att få fri laddning, men det ändrades så att man först kunde få sex månaders fri laddning vid köp av en Model 3 Performance genom att använda en referralkod, och senare kom det att gälla alla Model 3. Sent 2018 införde de också en bonus att de som köpte med en referralkod och aldrig hade provkört en Tesla förut fick ytterligare tre månaders laddning på köpet, alltså totalt nio månaders fri laddning.

Det här referralprogrammet och hela konceptet med fri laddning har varit lite skakigt, och flera gånger har programmet tagit slut och sen förlängts i sista sekund. Därför har man aldrig riktigt kunnat veta vad som gäller, men nu har Elon Musk till sist kommit med ett tydligt besked:

Den första februari i år kommer referralprogrammet definitivt att avslutas, och av allt att döma kommer det vara det definitiva slutet på fri laddning i Teslas superchargernätverk för de som inte redan hunnit köpa en bil med fri laddning inkluderad. Med andra ord ser vi en era gå i graven nu. Jag tror personligen att det här är ett bra drag, därför att betald laddning kommer innebära att effektivare utnyttjande av Teslas laddarstationer. Det finns en risk att det blir trångt framöver när vi ser fler och fler Model 3 levereras!

Dessutom har Tesla nyligen höjt priset för supercharging. Priset i Sverige ligger nu på 2,56 kr per kWh, mot tidigare 1,90 kr. Det är fortfarande ett i sammanhanget lågt pris. Många andra leverantörer tar uppemot 5 kr per kWh för snabbladdning. De allra flesta laddar billigare hemma och använder enbart snabbladdning på långresor. Hur gör man då för att få den här gratisladdningen? Först och främst så måste bilen beställas senast sista januari.

Om du ska beställa en Model S eller Model X och vill använda min referralkod för att få sex eller nio månaders gratis laddning kan du använda följande länk för att beställa (eller skicka länken till din säljare om du köper en demo- eller lagerbil): http://ts.la/danni1257

Om du ska beställa en Model 3 kan du använda instruktionerna i detta inlägg för att få din gratis laddning. Om du redan beställt en Model 3 ska du genast följa instruktionerna i detta inlägg för att se till så du inte missar den gratisladdning du har rätt till.

Jag skulle också vilja slå ett slag för att ordföranden för Tesla Club Sweden, Tibor Blomhäll, nu också har fått en referralkod i och med att han beställt en Model 3. Om du inte vill använda min kod skulle jag mycket varmt rekommendera att du tar hans kod, som är ”tibor72449″. Han har gjort ett hästjobb med att driva TCS i många år nu, och förtjänar alla referrals han kan få!


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

3 kommentarer

Kent Kaltea · 26 augusti, 2020 kl. 09:21

Jag har en Model S från slutet av 2017. I mina bilspefikation står det Free Supercharging. Ingenstans i köpekontraktet är det nämnt, utan bara under information om bilen. Referral är nämnt men det står inget om free supercharging där. Bara en rabatt på 7200 kr.
När jag kollar med Tesla säger de att bilen är konfigurerad så att den har free supercharging till första ägaren. Sen försvinner den. Kan de göra så? Är det ens lagligt?

    danni · 26 augusti, 2020 kl. 09:27

    Hej! I början 2017 gjorde Tesla en förändring av sina villkor där de förtydligade att det inte längre ingick fri laddning med bilarna. För Model S och Model X fick man däremot 400 kWh gratis laddning årligen. Undantaget var om man beställde via en referrallänk – då fick man helt fri laddning, men det framgick också av villkoren vid beställning att det bara gällde första ägaren och inte överfördes till kommande ägare. Den förändringen gäller bilar beställda efter 15:e januari 2017. Det låter lite vanskligt att de inte fått med information om det i själva avtalet, men jag som också köpte en Tesla under 2017 tycker det var tydligt då. Du får välja själv hur mycket du orkar bråka om det, men jag tror inte du har mycket för det.

Tesla Model 3 – första provkörningen! – Teslakalkylen · 25 januari, 2019 kl. 19:56

[…] Hur blir det med fri laddning? […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.