Regeringen skrev igår att de går vidare med förslaget om förändrad förmånsbeskattning av bilar i oförändrat skick, och därmed inte tar någon hänsyn till vad som inkommit från remissinstanser såsom Skatteverket. Vad det innebär är att en proposition har lämnats till riksdagen. Man kan läsa propositionen här och man kan följa riksdagens arbete med propositionen här. Vad som händer härnäst är att riksdagens utskott kommer att behandla propositionen, och sedan kommer den läggas för omröstning i kammaren ihop med utskottets förslag till resultat.

Om riksdagen godkänner propositionen innebär det alltså att vi redan efter 1:a juli i år får se de ändringar av förmånsvärden införda som jag skrivit om tidigare här på bloggen. Genom att följa länken i förra paragrafen kan ni se en tabell över hur det skulle slå mot olika elbilsmodeller. Generellt kan man säga att billigare elbilar blir markant dyrare som förmånsbilar, medan dyrare elbilar faktiskt kommer bli billigare. Även fortsättningsvis kommer elbilar att vara mer ekonomiskt gynnade som förmånsbilar än fossilbilar.

Vi vet ännu inte hur regeringen förhåller sig till det förslag som Skatteverket la fram häromveckan. Att man väljer att lägga den här propositionen nu utesluter inte att man i framtiden inför även Skatteverkets föreslagna ändringar.

Vad tycker du om det här förslaget? Kommer det påverka ditt bilval i framtiden?


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

3 kommentarer

Fredrik Lindström · 2021-05-03 kl. 10:17

Hej, kommer dom verkligen kunna implementera detta förslag från 1:a Juli, känns som väldigt kort framförhållning?

    danni · 2021-06-02 kl. 23:29

    Visst är det kort, men riksdagen godkände propositionen idag, så det är bestämt nu.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.