Nu har Skatteverket äntligen släppt listorna över förmånsvärden för nästa år, och där finns Tesla Model 3 med. Skatteverkets publikationer hittas här respektive här.

Än så länge har de inte uppdaterat själva bilförmånsberäkningsverktyget på sin sida eller släppt XML-filerna som jag använder för beräkningen av förmånsvärden på Teslakalkylen, vilket innebär att förmånsberäkningen här och den inbyggda Tesla-konfiguratorn på siten ännu inte är uppdaterade. Jag lovar att uppdatera dem så fort XML-filerna finns, om jag inte hunnit avlida av julmat vid det laget!

Men jag har ändå manuellt räknat ut vad förmånsvärdena ligger på. En Model 3 Long Range AWD kommer ha ett förmånsvärde som ligger på 3 833 kr per månad före extrautrustning, och Performance ligger på 8 683 kr per månad. Av någon anledning får Performance en mycket mindre reduktion av sitt förmånsgrundande pris och blir alltså oresonligt dyr som tjänstebil jämfört med Long Range. Long Range AWD ligger dock väldigt bra till i min mening, och det bästa med det här är att det talar för att standardmodellen av Model 3 kommer få ett väldigt, väldigt fint förmånsvärde när den kommer till Sverige nästa år.

Här hittas de exempelkalkyler jag gjort för Model 3:

Tesla Model 3 Long Range AWD (Privat)

Tesla Model 3 Long Range AWD (Egenföretagare)

Tesla Model 3 Long Range AWD (Personalbil)

Tesla Model 3 Long Range AWD (Tjänstebil)

Tesla Model 3 Performance (Privat)

Tesla Model 3 Performance (Egenföretagare)

Tesla Model 3 Performance (Personalbil)

Tesla Model 3 Performance (Tjänstebil)

Vad vi ser är alltså att Tesla Model 3 Long Range AWD är otroligt attraktiv rent ekonomiskt som förmånsbil, och att kalkylen för privatköp faktiskt inte är så tokig den heller. Performance straffas tyvärr i kalkylerna, men då får man också en sinnessjuk bil som presterar bättre än många totalekonomiskt mycket dyrare bilar.

Även om jag inte uppdaterat konfiguratorn ännu, så kan man utgå från ovanstående kalkyler och välja knappen ”Duplicera” för att skapa en egen och ändra de värden man vill. För att beräkna förmånsvärden inkl tillval gå till Skatteverkets bilförmånsberäkningsverktyg och välj alternativet ”Modellen finns ännu inte i listan ovan” och fyll i ett baspris på 392 600 kr för Long Range AWD eller 678 600 kr för Performance. Fyll i årsskatten på 360 kr och hur mycket tillvalen kostar (såsom lack och autopilot – premiumpaketet ingår ju redan i standardutrustningen och därmed i förmånsvärdet), och kom ihåg att bocka i rutan för att bilen är en elbil.

Ska du beställa en Model 3, kom ihåg att idag kanske är sista dagen att få sex månaders gratis laddning med en referralkod. Här hittar du instruktioner för hur du får din gratis laddning vid en nybeställning, och här hittar du instruktioner för hur du gör om du redan har beställt.


danni

Systemutvecklare, elbilsförare, fotograf, lobbyist, you name it. Driver den här siten.

9 kommentarer

Jörgen Lundberg · 2018-12-17 kl. 22:36

Jag är helt ny på det här med förmånsbil och undrar över basvärdet på 392 600kr för LR AWD. Vad är basvärde och hur förhåller det sig till nybilspriset som ligger på 685 000kr enligt Skatteverket?

  danni · 2018-12-18 kl. 09:02

  Enligt reglerna för förmånsbeskattning så ska elbilar och laddhybrider få en särskild nedsättning av sitt förmånsgrundande pris. Denna nedsättning ska först göras genom att man väljer en ”jämförbar bil”, vilket typiskt är samma bilmodell fast med bensindrift, och om det behövs görs sen ytterligare en justering av priset. När det gäller Teslor så finns inga jämförbara bilar, så jämförbar bil sätts till samma bilmodell, men sen görs en rätt stor justering. Vad det innebär i fallet LR AWD är alltså att Skatteverket har sagt att även om nybilspriset är 685 000 kr, så ska det justeras ner till 392 600 kr för syftet att beräkna förmånsvärdet.

Johan · 2018-12-18 kl. 07:54

Liten intressant detalj, står även listpris för LR RWD: 639 800

Tanax · 2018-12-18 kl. 12:48

Intressant! Men hur får du en ränta på 1.95%? Låter otroligt lågt… 🙂

  danni · 2018-12-18 kl. 13:53

  Det är den ränta som Tesla erbjuder på både företagsleasing och billån när man köper bil av dem. Jag har själv den räntan på min Model X!

Håkan · 2018-12-18 kl. 19:17

Angående kommande SR RWD: kom ihåg att Skatteverket inte gör någon skillnad på batteristorlek på elbilar, åtminstone inte Tesla S/X 75 respektive 100 kWh.
Hur mycket lägre kan det förmånsgrundande baspriset bli utan AWD och premium interiör..?

  danni · 2018-12-18 kl. 19:51

  Nej, det är sant att de inte gjort den skillnaden på S och X. Samtidigt verkar de inte särskilt konsekventa i sina bedömningar. För S och X har Performance-modellerna största justeringen av priset, för 3 är det rakt tvärtom.

  Förmånsgrundande priset för LR RWD är redan med i den lista som har släppts, det är 342 700 kr, alltså 49 900 kr mindre än för LR AWD. Kolla mina länkar till Skatteverkets dokument i inlägget. Utan premiuminteriör är svårt att säga, det är ju standard som det är nu. Inte säkert att det påverkar alls ifall det plockas bort ur standardutrustningen, faktiskt.

Tesla Model 3 förmånsvärden - Tesla Club Sweden · 2018-12-18 kl. 08:01

[…] Sajten teslakalkylen.com hängde på låset och har redan släppt exempelkalkyler för Tesla Model 3. […]

Nu kan alla beställa Tesla Model 3 – Teslakalkylen · 2019-01-06 kl. 23:43

[…] Exempelkalkyler för Tesla Model 3! […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.